2 plans funkis hus med udsigt

Bebyggelsesprocent

I Danmark har vi regler for, hvor mange procent af en grund der må bebygges. Disse regler er lavet for at undgå for tæt bebyggelse og således sikre, at der er plads til armbevægelser i landets boligkvarterer.

Reglerne om bebyggelsesprocent siger, at arealet på et fritliggende hus maks. må være 30% af grundens areal. Dette er den generelle regel, som gælder de fleste steder. Visse steder kan der dog være fastlagt andre regler i lokalplaner og servitutter, og derfor skal man altid undersøge de lokale forhold, inden man kaster sig ud i et byggeprojekt. Hvis du vil bygge i landzone, vil der typisk være helt særlige regler.

Bebyggelsesprocenten varierer, afhængigt af hvilken byggegrund, samt hvilken hustype, der er tale om.

Bliv mere inspireret i vores store katalog

Haderslev Foto

Med eurodan-huse er der styr på bebyggelsesprocenten

Når du tegner dit hus sammen med vores arkitekt, ved du, at alle regler bliver overholdt. Vi undersøger de lokale forhold til bunds i det område, du gerne vil bygge i, så du ikke får problemer med at få godkendt dit byggeprojekt.

Skulle du ønske at søge om dispensation fra reglerne om bebyggelsesprocent, rådgiver vi naturligvis også om det, ligesom vi hjælper med at få søgt de nødvendige tilladelser. I disse tilfælde skal kommunen foretage en konkret vurdering af dit projekt, og her vil de typisk se på områdets beskaffenhed, byggeriets karakter osv.

Det er dog vores erfaring, at det er svært at få lov til at bygge mere end de 30 %, der er den generelle grænse.

 

Sådan beregnes bebyggelsesprocenten

Alle bygninger på grunden skal tælles med i beregningen af bebyggelsesprocenten. Det betyder, at selve husets areal skal lægges sammen med arealet af grundens øvrige bygninger, fx carport, udhus, overdækket terrasse mv. Vær dog opmærksom på, at 50 m2 af de øvrige bygningers areal fratrækkes i beregningen.

Her er et eksempel på, hvordan bebyggelsesprocenten regnes ud:

Grundlag for beregningen:
Grund 1.200 m2
Samlet bebygget areal 187 m2
Hus 167 m2
Øvrige bygninger 70 m2 (hvorfra 50 m2 fratrækkes) = 20 m2
Samlet bebygget areal 187 m2

Bebyggelsesprocent
(187 x 100 / 1200) = 15,6 %

Close af tømrer med borremaskine

Vidste du at - det er ganske uforpligtende at mødes med os

I tvivl om den rette bebyggelsesprocent? Spørg os til råds

Hos eurodan-huse får du hjælp og vejledning fra erfarne arkitekter og byggefolk, når du planlægger at bygge nyt hus. Vi hjælper dig med at udnytte din byggegrunds muligheder fuldt ud, samtidig med at du overholder alle regler.

Book et møde i dag og få en uforpligtende snak med en rådgiver om dine muligheder.

Book et møde med en byggerådgiver

Overvejer du at bygge nyt, så book et uforpligtende møde med en af vores rådgivere. Sammen skaber vi overblik over dine muligheder.

Du skal indtaste både dit for- og efternavn
Din e-mailadresse skal være gyldig
Du skal indtaste både vejnavn og husnummer
Du skal udfylde både postnummer og by
Dit telefonnummer skal være 8 cifre
Du skal vælge et salgskontor eller udstillingshus
Du skal vælge en adresse
Du skal vælge en dato
Du skal vælge et tidspunkt

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvis du sidder med spørgsmål om bebyggelsesprocent, kan det være, at du får svar pådem ved at læse denne FAQ. Hvis du har et eller flere spørgsmål vedrørende
bebyggelsesprocent eller andre ting vedrørende at bygge nyt hus i by- eller landzone, der ikke besvares her, er du velkommen til at kontakte os.

Hvor meget må man bygge på sin grund?

Når du f.eks. har en grund i byzone, må dit hus og øvrige bygninger til sammen udgøre 30 % af hele grunden. Bebyggelsesprocenten på de 30 er dog fratrukket 50 kvadratmeter fra øvrige bygninger. Når du f.eks. har et bebygget areal på 200 kvadratmeter på en parcelhusgrund i byen på 800 kvadratmeter, efter de 50 kvadratmeter er trukket fra, er du dermed under de 30 % med en bebyggelsesprocent på 25. Byggeprocenten er bl.a. lavet for, at husene ikke ligger for tæt.

Hvem laver beregningen af bebyggelsesprocenten?

Til at starte med kan du selv lave beregningen af byggeprocenten for den byggegrund, som du har udset dig. Så har du en god idé om, hvor stort et hus du kan bygge. Hvis grunden er lille, kan det være en god idé at bygge i højden, da det kun er grundarealet af huset, der indgår i beregningen af bebyggelsesprocenten. Du kan også få os til at lave en beregning for, hvor stort et areal af din grund, der vil være bebygget, når huset og eventuelle øvrige bygninger står færdigt.

Hvad siger BR18 om bebyggelsesprocent?

BR18 er det nyeste Bygningsreglement, der trådte i kraft i 2018. Dette reglement erstattede reglementet fra BR15. Ifølge BR18 må byggeprocenten maksimalt være 60 % for etageboligbebyggelse, 40 % for helt eller delvist sammenbyggede enfamiliehuse(såsom dobbelthuse og rækkehuse), 30 % for fritliggende boliger (f.eks. villaer) til en enkelt familie eller to. For sommerhuse gælder der en grænse på 15 i byggeprocent, og når det gælder diverse andre former for bebyggelse er grænsen 45 %.

Hvor stort et areal er det en god idé at bebygge i byzone?

Der kan være særlige forhold der gør, at du må bygge mindre end de 30 % på din byggegrund i en byzone. Hvis du er i tvivl, skal du spørge fagfolk om råd. Da der skal være luft mellem husene, og da du også gerne skal have plads til, at du og din familie kan nyde udendørslivet – eksempelvis at slå telte op og spille bold i haven – kan det være en god idé ikke at bebygge grunden, så meget som man må.

Hvordan er bebyggelsesprocenten, når man vil bygge nyt hus i landzone?

Bebyggelsesprocent i landzoner er som udgangspunkt mindre end i byzoner. Udover byggetilladelse skal du også have landzonetilladelse, hvilket kan være en langvarig proces.

Hvad tæller med i bebyggelsesprocent?

Alle bygninger indgår i beregningen, når man beregner bebyggelsesprocenten. Det vil sige selve boligen og sekundær bebyggelse. Dog trækkes 50 kvadratmeter af øvrige bygninger fra.

Tæller carport med i bebyggelsesprocenten?

Det korte svar er ja. Carporte, skure og lignende bygninger tæller med, når man udregner bebyggelsesprocenten på private ejendomme. Hvis du vil bygge nyt eller lave en tilbygning, er det en god idé at udregne bebyggelsesprocenten, inden du søger om tilladelse