Hævet overdækket træterrasse om aftenen

Nyt hus - hvilket tag og hvilken gavl skal du vælge?

Når du skal bygge nyt hus er der mange ting, man skal forholde sig til. Men hvor starter du, når der er så mange muligheder? Skal det være et 2-plans hus, et moderne 1-plans hus, vil du gerne have højt til loftet eller andet?

Du skal overveje, hvilke ting der er vigtige for dig. Om det nu er design, funktionalitet eller en kombination af begge dele, kan vi hos eurodan huse hjælpe dig godt på vej med at finde det rigtige typehus.

I denne artikel tager vi udgangspunkt i de 7 forskellige gavl designs, vi tilbyder:

  • Funkis 
  • Ensidig taghældning 
  • Tag med gesims
  • Gavltag muret 
  • Valmtag 
  • Tag med kinasvaj
  • Gavltag med træbeklædning

Hvordan finder du den hustype, du drømmer om?

Funkis

Når du hører ordet ‘funkisvilla, tænker du nok et stykke tilbage i tiden. Måske har du set billeder fra 20’erne og 30’erne, hvor dette - tit 2-plans typehus - ofte var set. Navnet stammer fra funktionalismen, og funkishuset er arkitektens moderne svar på det traditionelle parcelhus. Du kan genkende funkisvillaer på:

Hos eurodan huse bevarer vi de gamle kendetegn af et funkishus, såsom kvadratiske vinduer og det flade tag - dog giver vi den et moderne look. Den fungerer især fint med en minimalistisk boligindretning, som efterhånden er eftertragtet blandt mange danskere. Fordelene med denne type bolig er helt klart de store og lyse rum og en funktionel rumfordeling. Dog skal man være opmærksom på, at ligesom alle andre boliger, har også funkishuse brug for løbende vedligeholdelse, især ved taget. 

Der er ingen tvivl om, at du får en unik, moderne og funktionel bolig, når du vælger funkisstilen. For mere inspiration, billeder og ideer til, hvordan denne enkle bolig kan inddeles, kan du læse mere her

Gråt hus med sorte detaljer

Ensidig taghældning

Huse med en ensidig taghældning giver et moderne og minimalistisk udtryk. Stilen bliver mere og mere populær, men skiller sig stadig ud fra de fleste boliger på markedet. Egentlig kan man godt sammenligne denne arkitektur med funkisstilen, hvor det flade tag er skiftet ud med en ensidig taghældning. 

Med et hus der har ensidig taghældning får du:

En klar fordel i forhold til skråtag er, at vandet nemt kan ledes væk, og det kan mindske den tid, som du bruger på vedligeholdelse. Derudover får du mulighed for at montere solceller, der er et miljøvenligt valg, som også kan spare dig penge på din elregning. 

Det er værd at tænke over, at den ensidige taghældning gør, at der ikke er plads til loftrum og opbevaring. Vi hjælper dig dog gerne med at finde den bedste indretning, så at du kan udnytte pladsen i huset bedst muligt. 

Lyst knækhus med sort tag og fliseterrasse

Gesims

Har du hørt om gesims før? Gesims er murstensbånd, hvor murskiftet trækkes frem/forskydes i forhold til øvrigt murværk. Du kan genkende vores huse med gesims ved:

Denne løsning forener det klassiske med det moderne. Derudover sørger gesimsen for en pæn overgang mellem facade og tag. 

Typehus med kinasvaj

Muret gavl  

Ligesom gesimsen har et sadeltag en taghældning på minimum 25° og en tagkonstruktion med fald til to langsider. Der er dog en forskel i udhænget, som er træbeklædt på sadeltaget. 

Sadeltaget, også kaldt for gavltag, er til dig, der vil sikre en solid konstruktion af huset, uden at der skal bruges meget tid på vedligeholdelse. Udhænget beskytter murværket mod vejret, og denne løsning er typisk en mellempris. Det er derfor ingen overraskelse, at denne type gavl er elsket af mange og set på de fleste arkitekttegnede huse.

Går du efter et klassisk, roligt og enkelt udtryk, er det værd at overveje denne løsning. Der findes nok ikke en mere effektiv løsning at beskytte din bolig mod vejr og vind.

Gråt knækhus med valmtag

Valmtag 

Et af de mest velkendte træk ved valmtag er, at tagfladerne har et fald til alle fire sider på huset, inklusiv de korte. Det gør, at den rent faktisk erstatter gavlen. Der findes også et delvist valmtag, der har en sekskantet gavl. Med sit brede udhæng er huset meget populær i Skandinavien. 

Et afvalmet tag har traditionelle linjer forenet med praktiske detaljer, der samtidig gør, at huset ser større ud, end det egentlig er. Du får værdi for pengene, når du vælger et valmtag, som også er en smule billigere end muret gavl - men dyrere end gavl med træ. 

Hus med Kinasvaj

Tag med Kinasvaj

Elsker du også den kinesiske arkitektur, og har du drømt om en bolig med et såkaldt kina tag? Hos eurodan huse gør vi det muligt og tager samtidig det danske vejr i betragtning. Taget er lavet med et ekstra svaj og større udhæng - hvor alle udhæng er lavet af træ. Så går du efter en praktisk tagløsning med flot karakter, så er det helt sikker et tag med kinasvaj du skal vælge.

Sådan genkender du et kinatag:

Galvtag Trae Cmyk

Gavl med træbeklædning 

En gavl med træbeklædning giver et karakteristisk roligt udtryk og gedigne detaljer. De er ofte trekantet og en del af facaden. Denne type gavl bliver valgt mere og mere, da det er en let installerbar løsning. Der findes mange forskellige beklædningsbrædder i utallige farvenuancer, som sørger for at dit nybygget hus bliver unikt. Derudover er det moderne træ forholdsvist vedligeholdelsesfrit.

Fyr der smiler

Er du blevet klogere på de forskellige tagløsninger og har fundet din favorit?

 Book et møde med en af vores eksperter i dag.

Book møde